Svako mjesto, servis ili mreža koja okuplja velik broj korisnika neizbježno privlači i velik broj hakera, prevaranata i 'virtualnih pljačkaša'. Tako ni Facebook sa svojih milijardu korisnika nije imun na prevare.

Iako su prevare češće na engleskom govornom području, na neke nasjedaju korisnici bez obzira na to nalaze li se u Francuskoj, SAD-u, Indiji ili Hrvatskoj.

Prije no što kliknete na link koji obećava najsmješniji video koji su vaši prijatelji vidjeli, pročitajte o najpoznatijim i najraširenijim prevarama na Facebooku i razmislite još jednom.

Facebook počinje naplaćivati korištenje

Unatoč činjenici da na samoj naslovnici Facebook izrijekom tvrdi da je 'besplatan i uvijek će biti', s vremena na vrijeme na zidovima korisnika osvanu različite informacije o početku naplaćivanja korištenja te društvene mreže. Neke se od tih izjava pozivaju na različite medije, druge čak donose i cjenik korištenja, a ukoliko korisnik kopira određenu izjavu, bit će izuzet od plaćanja.

U posljednje vrijeme pojavila se i verzija te izjave u kojoj korisnici brane Facebooku da prodaje njihove osobne podatke i fotografije oglašivačima. Također, ni ta izjava nema nikakvu svrhu.

Dakle, da ponovimo - Facebook je besplatan i takav će ostati, ma što vi pisali na svom zidu. A prema posljednjim informacijama, vaši podaci neće biti nikome prodani, već samo iskorišteni u marketinške svrhe.

Ne mogu vjerovati da je (ubaci ime poznate zvijezde) to napravio/la

Link na video koji obećava snimku neke poznate zvijezde u nevjerojatnoj situaciji također je veoma popularan način prevare na Facebooku. Prilikom klikanja na link može se dogoditi neki od sljedećih scenarija: ili će vas aplikacija zatražiti da podijelite link sa svim svojim prijateljima prije no što vam pusti video ili ćete morati ispuniti određenu anketu u kojoj će se od vas zahtijevati cijeli niz osobnih podataka. U oba slučaja klikanje na link rezultirat će spamiranjem svih vaših prijatelja na Facebooku. Ili će vas link odvesti na neku sumnjivu stranicu prepunu virusa koji jedva čekaju da zaraze vaše računalo.

Ma koliko se link činio privlačnim, nemojte klikati osim ako niste sigurni da je s legitimne stranice. Uostalom, obratite pozornost na komentar uz link. Većina Hrvata komentira video na hrvatskom, ma kako neformalnom.

Tko vam gleda profil

Ova prevara s vremena na vrijeme doživljava novi uspon, većinom zahvaljujući naivnim korisnicima koji ne razmišljaju o tome na što klikaju. Normalno je i u ljudskoj prirodi da nas zanima tko nam gleda profil i koliko često. No obećanje da će vam neka aplikacija to pokazati, i to u postocima i po spolu, uvijek je lažno i rezultira ili spamom ili instalacijom virusa na vaše računalo.

Facebook zbog zaštite privatnosti svojih korisnika ne dopušta pristup tim podacima nikakvoj aplikaciji.

Lažna 'poboljšanja' Facebooka

Instalirajte 'unlike' gumb, promijenite boju Facebooka, vratite stari izgled svog profila. Sve su to prevare koje se s vremena na vrijeme javljaju. Od korisnika se traži da kopiraju određeni tekst u prozor u koji inače upisuju adresu web stranice i pritisnu 'enter'. Međutim umjesto da čarobno dobiju dodatne opcije na Facebooku, omogućavaju hakerima da im otmu profil i spamaju sve na listi prijatelja.

Izbjegavajte takve sumnjive linkove ili aplikacije i obratite pozornost na službene obavijesti koje se pojavljuju prilikom izmjena opcija na Facebooku, a koje će vas dočekati prilikom prvog prijavljivanja za profil.

Prevare sa slikama bolesne djece

'Ukoliko podijelite (lajkate) ovu fotografiju, Facebook će za svaku podjelu/lajk donirati (neki iznos) tom djetetu.' Zvuči poznato? Ovakav natpis uz fotografiju bolesnog djeteta najčešći je način prevare na Facebooku. Iako vam se može činiti da dijeljenjem takve fotografije nekome pomažete, zapravo možete nesvjesno nanijeti mnogo boli obitelji tog djeteta.

Jedna od čestih prevara je fotografija malene djevojčice koja bi trebala dijeljenjem fotografije dobiti besplatnu transplantaciju srca. Zapravo, radi se o Zoe Chambers, djevojčici koja je preminula 2008. godine. Kada je njena majka Julie otkrila da se fotografija male Zoe koristi za prevaru, bila je u šoku.

U pravilu dijelite apele za pomoć samo kad znate da oni dolaze iz legitimnog izvora (neke udruge ili akcije) ili od osobe koju poznajete.

OMG! Ne mogu vjerovati da si to ti!

Odjednom vam se pojavljuje prozor za chat s imenom nekog od vaših prijatelja i rečenica poput 'ne mogu vjerovati da si to ti' ili 'kako si to mogla/mogao napraviti', koju prati link na navodnu fotografiju korisnika ili video u kojem se pojavljuje u nezgodnom položaju. Klikom na link korisnik odlazi na stranicu na kojoj ga vrebaju virusi ili maliciozni programi, a ista se poruka pojavljuje svim njegovim prijateljima u obliku chata.

Naravno, i ovdje je riječ o prevari koja je raširenija na engleskom govornom području, a kad jednom krene širi se veoma brzo.

Najjednostavnije je poruku ignorirati, otići u 'inbox' i tamo je u potpunosti izbrisati, a korisniku koji ju je 'poslao' javiti da mu je profil 'kompromitiran'.