fbpx

A

  B

   Booking

   Booking ili Rezervacija smještaja, auta, plovila i slično.

   Brand

   Robna marka ili anglicizam brend (eng. brand, iz starofrizijskog “označiti vrućim željezom” ili žigosanje životinja) je prepoznatljiva oznaka ili ime nekog proizvoda, koje često podrazumijeva i kvalitetu. Marka mora stvarati snažni i trajni identitet proizvoda/usluge, sažimati osobnost poduzeća i poticati osjećaje povjerenja, korisnosti, dobrobiti i sigurnosti. Osnovna prednost marke proizlazi upravo iz njezine nazočnosti u podsvijesti potrošača/korisnika, odnosno mogućnosti za njezino prisjećanje i prepoznavanje, tzv. "svjesnost o marki" (eng. "brand awareness").

  C

   CMS

   CMS (engl. Content management system) je sustav koji vam omogućuje da sami upravljate sadržajem svojih web stranica.

    

  D

   Digitalna pristupačnost

   Digitalna pristupačnost je uključiva praksa koja osigurava da i osobe s invaliditetom nemaju nikakvih prepreka u interakciji ili pristupu digitalnom sadržaju. Digitalne informacije i usluge su pristupačne kada ih svi ljudi mogu lako opažati i razumjeti, uključujući i osobe koje imaju vizualne, slušne, motoričke ili kognitivne poteškoće.

   Dropshipping

   Dropshipping je maloprodajna metoda u kojoj trgovina ne drži proizvode koje prodaje na svojoj web stranici. Umjesto toga, kada trgovina prodaje proizvod pomoću dropshipping modela, kupuje artikl od treće strane i otprema izravno kupcu.

  E

   e-Commerce

   Ili e-Trgovina znači komercijalnu transakciju koja se obavlja elektroničkim putem na internetu. Često se koristi u smislu Internet trgovine, web shopa i slično

  F

   Funnel page

   To je odredišna stranica prodajnog toka web stranice koja je osmišljena kako bi potaknula posjetitelja da izvrši određeni zadatak u zamjenu za informaciju. Recimo preuzimanje e-knjige

  G

   H

    Haker

    Haker (eng. hacker) je pojam u računalstvu koji može značiti nekoliko stvari. Hakeri su osobe koje odlično poznaju računala, softver i hardver. Kao pojam veže uz sebe mnoge polemike u stručnim krugovima. Početak polemika je u pogrešnoj uporabi pojma u medijima gdje je česta slika o njima kao kriminalcima. Često ih se zamjenjuje s piscima virusa i uljezima koji upadaju u informacijske sustave. Hakeri su osobe koji vole kroz pozitivnu znatiželju istraživati granice onoga što je moguće, to često uključuje prepravljanje postojećih hardverskih i softverskih rješenja kako bi dobila novu funkciju ili otključala neku skrivenu.

   I

    IA

    Informacijska Arhitektura

   J

    K

     Konverzija

     Konverzija je dosta učestala riječ, a u marketinškom smislu ili u online marketingu ona znači pretvaranje recimo posjetitelja vaše Internet stranice u kupca ili poticanje posjetitelja web stranice na određenu radnju, poziv, klik na gumb, upisivanje podataka i slično.

    L

     Landing page

     Landing page ili odredišna stranica se često koristi u online marketingu kao stranica koju će posjetitelj posjetiti nakon što klikne na određenu reklamu.

    M

     Membership website

     U prijevodu bi značilo da je to Internet stranica za članove. Često se koristi kada se radi o web stranicama koje imaju određen sadržaj koji se naplaćuje, poput raznih tečajeva, sadržaja za učenje i slično

    N

     O

      P

       R

        Responsive web design (RWD)

        Responsive web design (RWD) = Web dizajn prilagođen za ispravan pregled web stranice na svim preglednicima i uređajima

        ROI

        ROI (eng. return on investment) ili povrat ulaganja

       S

        SEO

        Search engine optimization = Optimizacija za internet tražilice.

        Optimizacija za pretraživače je danas ključ uspjeha svake stranice. Veća posječenost stranica znači i veći broj potencijalnih kupaca ili korisnika, ovisno o tome što je vaša djelatnost.

       T

        U

         UI

         UI (eng. User interface) = Korisničko sučelje

         UX

         UX (eng. User Experience) - Korisničko iskustvo

        V

         Z

          Imate li dodatnih pitanja ili trebate neobvezujuću ponudu